Evenimentul aniversar a 25 de ani de la semnarea Tratatului privind cooperarea dintre Romania si Germania

Evenimentul aniversar a 25 de ani de la semnarea Tratatului privind cooperarea dintre Romania si Germania

Cooperarea dintre România și Germania: evoluție constantă în ultimii 25 de ani și premisele unui parteneriat solid pentru Europa

ÃŽmplinirea a 25 de ani de la semnarea „Tratatului între România È™i Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească È™i parteneriatul în Europa” a fost celebrată printr-un eveniment aniversar desfășurat sub înaltul patronaj al PreÈ™edintelui României, la care au luat parte înalÈ›i demnitari È™i personalități din diferite domenii din cele două țări.

Astfel, evenimentul dedicat aniversării a 25 de ani de la semnarea Tratatului între Republica Federală Germania ÅŸi România privind cooperarea prietenească ÅŸi parteneriatul în Europa s-a bucurat de participarea domnului Michael Roth, Ministru de Stat pentru Europa în Ministerul Federal al Afacerilor Externe, în calitate de invitat oficial din Germania,  dar È™i de participarea domnului George Ciamba – Secretar de Stat pentru Afaceri Bilaterale È™i Strategice în SpaÅ£iul Euroatlantic, Ministerul Afacerilor Externe, a domnului Leonard Orban – Consilier PrezidenÈ›ial, Departamentul Afaceri Europene, a domnului Bogdan Mănoiu – Secretar de Stat, Ministerul Afacerilor Externe, a domnului Siegfried MureÈ™an – deputat în Parlamentul European È™i, în calitate de moderator, a domnului Robert Schwartz, coordonatorul redacÈ›iei în limba română a Deutsche Welle.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, un mesaj de sprijin prin care încurajează relația de prietenie dintre România și Germania:”De la momentul semnării tratatului, 21 aprilie 1992, relațiile româno-germane au crescut permanent dobândind astăzi caracter privilegiat de natură strategică. În 2017, sărbătorim 10 ani de la aderarea României la UE și ne pregătim de exercitarea, pentru prima dată, a Președinției Consiliului Uniunii Europene. Acest progres uriaș a implicat un efort substanțial la nivelul societății românești, dar care nu ar fi fost posibil fără sprijinul partenerilor noștri externi. Germania a avut o contribuție importantă la acest proces şi sunt încrezător că și pe viitor parteneriatul cu Germania va permite maximizarea atuurilor României în interiorul Uniunii Europene”.

Invitatul oficial din Germania, Michael Roth, Ministru de Stat pentru Europa în Ministerul Federal pentru Afaceri Externe, a abordat în discursul său, pe de o parte semnificația relației de prietenie între România și Germania “o relație care arată că diveristatea și diferențele sunt de la sine înțelese în Europa.” Michael Roth a dorit să sublinieze în mod deosebit că la începutul acestui an ”zeci de mii de români au fluturat steagul Europei, ca mărturisire limpede și completă pentru o Europă prezentă în viața noastră, cel mai clar indiciu al succesului pe care România l-a făcut către o societate deschisă, tolerantă și pluralistă”. Pe de altă parte Ministrul de Stat a pus accent pe necesitatea solidarității în sprijinul viitorului comun European unde “abordările strict naționale nu pot reprezenta un răspuns la problemele actuale cu care se confruntă Europa”.

Secretarul de stat George Ciamba a subliniat ”EvoluÈ›ia relaÈ›iilor dintre România È™i Germania din ultimele decenii, în parametrii cadrului general conferit de Tratatul pe care îl celebrăm astăzi este puternic fundamentată pe strânsele legături anterioare dintre cele două popoare. RelaÈ›ia româno-germană poate reprezenta astăzi un reper pentru întărirea legăturilor în cadrul UE, la nivel macro-regional, în baza dialogului, încrederii È™i respectului reciproc È™i pentru valorile europene, […] un exemplu de succes”.

Președintele Forumului de Cooperare Bilaterală Româno-German, Andrei Pleșu a punctat că unul dintre cele mai importante avantaje pe care țara noastră le conferă în contextul relației cu Germania și cu Uniunea Europeană este reprezentat de faptul că “România, în mod neașteptat, este foarte bine plasată din punct de vedere geopolitic, la granița UE, o zonă cu interesante șanse de cooperare în regândirea strategică, benefică a zonei și a Europei”. Vorbind despre Forumul de Cooperare Bilaterală Româno-German, Andrei Pleșu a accentuat că scopul acestuia ”este să fie o instițuie prospectivă, care vrea să se orienteze spre proiecte, spre lucruri care urmează să se întâmple prin buna cooperare între cele două țări”.

Relațiile bilaterale dintre România si Germania au beneficiat, de-a lungul timpului, de avantajul unei solide punți de legătură, reprezentată de minoritatea germană din România, precum și de etnicii germani și români stabiliți în Germania. În acest context, relația de prietenie între cele două țări are semnificații aparte care sunt resimțite în cele mai variate domenii ale societății.

Germania a fost unul dintre susținătorii constanți ai României în procesul de aderare la Uniunea Europeană, iar momentul aniversat este unul important în contextul în care, de la semnarea tratatului, în data de 21 aprilie 1992, și până în prezent, relațiile dintre cele două țări s-au consolidat și au evoluat în direcția unui parteneriat strategic în sprijinul viitorului comun european.

În prezent, peste 21.000 companii cu capital german dezvoltă proiecte în România, țara noastră se bucură anual de vizita a peste 280.000 de turiști germani și zeci de instituții culturale din Germania implementează programe prin care își oferă sprijinul instituțiilor omoloage din România.

Mai mult, s-au conturat anumite domenii cheie pe care statul german și cel român le urmăresc cu consecvență și care vor avea un impact semnificativ pe termen lung, precum: susținerea învățămantului în limba germană, dezvoltarea învățământului profesional în sistem dual prin crearea unor parteneriate solide între sistemul de învățământ și companiile private, protejarea patrimoniului construit și a moștenirii culturale bogate a minorității germane.

Un rol important în dezvoltarea viitoare a relațiilor bilaterale dintre cele două țări îl are Forumul de Cooperare Bilaterală Româno-German, acesta sprijinind și consolidând schimburile româno-germane la nivel cultural, social, economic și științific, dar și eforturile de promovare și dezvoltare a relațiilor bilaterale, în contextul viitorului european.

În anul 2017, Forumul Româno-German și-a propus să se axeze pe diversitatea şi intensitatea relaţiilor româno-germane, odată cu aniversarea jubiliară a Tratatului de prietenie româno-german, precum şi cu aniversarea a 50 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice între Republica Federală Germania şi România.

 

Această prezentare necesită JavaScript.